Als eerste op de hoogte
Elke maand sturen we je nieuwe recepten en ideeën om het leven nog feestelijker te maken.
© Tiense Suikerraffinaderij Contact Disclaimer Privacy Tiense Suiker website
Iedereen heeft ooit Cassonade Graeffe gegeten en kent de zachte smaak van deze overheerlijke lichtbruine suiker. Maar ken je het merkwaardige verhaal achter de naam Graeffe?
Karl Graeffe wordt in 1818 geboren in een familie van Duitse lakenhandelaars. In zijn jonge jaren verdient hij de kost als bankbediende.
Als hij 40 is begint hij in de Manchesterstraat in Brussel een klein suikerfabriekje. Een gok, want de suikerindustrie stelt nog niet veel voor. Veel industriëlen lachen hem uit, want de visionaire ondernemer is voorstander van de zondagse rustdag. Tijdens de cholera- en pokkenepidemieën bezoekt hij zijn zieke arbeiders. Nog krasser: hij steunt de stakingen voor betere werkvoorwaarden, zeggend: ‘Ik weet dat het leven van de arbeiders veel harder is dan het mijne.’
Op z’n zeventigste trekt de patriarch zich uit het dagelijkse bestuur terug en nemen zijn zonen over. De zonen Graeffe waren spaarzaam. Ze investeerden zelden, maar dan wel zonder te tellen. Getuige het revolutionaire procédé dat in hun gloednieuwe fabriek werd uitgewerkt. De raffinaderij Graeffe produceerde een kwaliteitssuiker die alle Belgische concurrenten groen van jaloezie maakte.
In 1953 werd Tiense Suikerraffinaderij de nieuwe eigenaar van het bedrijf. De naam van het product bleef ongewijzigd uit sentimentele waarde. Ook het bekende jongetje op de huidige verpakking staat er nog. Tot op de dag van vandaag wordt de cassonade nog steeds met passie en vakmanschap gemaakt. Wil je weten hoe, bekijk dan onderstaande video.
Elke maand sturen we je nieuwe recepten en ideeën om het leven nog feestelijker te maken.
© Tiense Suikerraffinaderij Contact Disclaimer Privacy Tiense Suiker website